Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Interjú Kati Martonnal

Az igazság birtokában
Interjú Kati Martonnal


Kati Marton magyar származású neves amerikai író, újságíró a kommunizmus elől 1957-ben külföldre menekült szüleinek történetét írta meg.


- Mikor határozta el és milyen indíttatásból, hogy megírja ezt a nagyon érdekes, tényfeltáró családregényt?
- Amint könyvem Bevezetőjében olvasható, a célom az volt, hogy megértsem saját történelmemet, amelynek nagy része ismeretlen volt számomra. Nem írtam volna meg ezt a könyvet, amíg a szüleim életben voltak, magánéletük tiszteletben tartása miatt. Mind a ketten elhúnytak néhány éve, én azután nyújtottam be a kérelmemet a Marton-iratok iránt. Szüleim mindig is a jövőre koncentráltak. A múltba csak ritkán tekintettek vissza, és akkor is inkább csak a múltjuk pozitív elemeire. Nagyon szerették Amerikát, és azt akarták, hogy gyermekeik amerikaiak legyenek. Ezt el is érték, részben azért, mert ők nem maradtak múltjuk rabjai.
Minden fájdalmas dolog ellenére, amelyeket életüknek Magyarország fasiszta és kommunista periódusaiban eltöltött részéről megtudtam, most örülök, hogy végre az igazság birtokában vagyok. Mindenek felett: úgy érzem, hogy az ÁVO-s megfigyelési adataik, a börtönbeli kihallgatásaik és a bírósági tárgyalásaik oldalezreket kitevő iratainak fordítása és elolvasása következményeként ma igazán értem szüleimet, és most már tudom, hogy kik voltak valójában.
Édesanyám és édesapám különleges emberek voltak: annyira bátrak, hogy időnként az már meggondolatlanságnak is tűnhet, de mindemellett erős jellemű emberek, akik felett sosem arattak győzelmet azok, akik meg akarták törni őket. Hiányoznak nekem.
- Hány év kutatómunkáját öleli fel a könyv?
- A kutatómunka két évembe tellett: az iratok fordítása, családi drámám fő szereplőinek (diplomaták, újságírók és családi barátok, akik Budapesten voltak a hidegháború alatt) megtalálása és meginterjúvolása. Mindannyiukat meg kellett keresnem, hiszen kicsi gyerek voltam letartóztattatásuk és bebörtönzésük idejében, és szükségem volt arra, hogy megörökítsem az akkori események tanúinak visszaemlékezéseit.
- Úgy tapasztaltam, hogy Ön hű maradt az eredeti személyekhez, a szerplők nevét sem változtatta meg, nem tart a kötet visszhangjától?
- A legtöbb ember, akit név szerint említek vagy már halottak vagy maguk is a kommunisták áldozatai. Nem említem név szerint azt a ügynököt, akit Washingtonba küldtek abból a célból, hogy beszervezze szüleimet ÁVO-s ügynöknek, már azután, hogy biztonságban kijutottunk Amerikába.
- Melyik volt a legnehezebb pillanat a könyv készítése közben?
- Nehéz volt, amikor megtudtam, hogy mennyire embertelenek voltak a szüleim börtönbeli kihallgatásai. Az is nagyon fájdalmas volt, amikor megtudtam, hogy édesapám megkísérelt öngyilkosságot elkövetni a börtönben. Ugyanakkor csodálatos érzés volt, amikor megtudtam, hogy mennyire szerette gyermekeit édesapám, aki egyébként nagyon visszafogott ember volt.
- Az iratok ismeretében hogyan gondol vissza a szüleire; változtatott a szüleiről alkotott képen a most megimert több ezer oldal?
- A gyermekek sosem ismerik igazán szüleiket. Ezt leírtam a könyvben, és hiszek is ebben. Most ugyanakkor, szüleim 20-éves magyar titkos rendőrségi megfigyelésének köszönhetően úgy érzem, hogy ismerem őket. Bátrak és szenvedélyesek voltak, szerették a könyveket és eszményeket, szerették Magyarországot és a magyar nyelvet, szerették gyermekeiket, néha szerettek idegeneket is, egyszóval emberek voltak. Messze nem tökéletesek. Nem olyan emberek voltak, akiket diktátorok akaratuknak megfelelően alakíthattak volna. Ezért aztán börtönbe kellett zárni őket.
Olyan emberek voltak, akiket akkor is szerettem volna megismerni, ha nem a szüleim lettek volna. Ezt a bizonyosságot a magyar titkosszolgálat meg nem szűnő és állandó megfigyelésének köszönhetem!
- Ön hogyan cselekedett volna az Ő helyükben? Utólag visszatekintve helyesnek tartja a döntéseiket?
- Amikor a Nép ellenségeit írtam, állandóan azt kérdeztem magamtól, hogy vajon én mit cselekedtem volna hasonlóan borzasztó körülmények között. E rettenetes rendszerek megismerése során sokkal engedékenyebbé váltam az emberekkel szemben. A félelemkeltés erős fegyvere a diktátoroknak. A félelem igájában tartották a magyarokat és Magyarországot a 20. század nagyobbik részében.
Csak azokat az embereket ítélem el, akik egyáltalán nem bánták meg barátaik és kollégáik elárulását. Hozzájuk nem akarom, hogy bármilyen közöm is legyen. A többiekkel kapcsolatban, azokkal, akik csak kisebb árulásokat követtek el azért, hogy életben maradjanak, bár sajnálom őket, nincs semilyen rossz érzésem. (Például: Édesanyám legjobb barátja, aki megígérte, hogy gondunkat viseli, nekem és a nővéremnek, miután a szüleimet letartóztatták túlságosan meg volt ijedve ahhoz, hogy magához vegyen minket. Vele kapcsolatban semmi rossz érzésem sincs, csak jó, annak ellenére, hogy tette akkoriban a mi boldogtalanságunkhoz vezetett.)
- Mit gondol, hogyan fogadják majd Magyarországon a könyvet? Van-e a könyvének aktualitása?
- Könyvemnek óriási visszhangja volt az USÁ-ban. A Nép ellenségei a hetedik könyvem, de messze ez váltotta ki a legnagyobb sajtóérdeklődést, és ez kapta a legjobb kritikákat. Németül és franciául is ki fogják adni, és film is készül belőle. De természetesen ez a könyv Magyarországról szól; arról, hogy milyen volt Magyarország a hidegháború 50 éve során; Magyarország szovjet elfoglalásának emberi áldozatáról; arról, hogy mindez mit tett a magyar néppel.
Meg lennék lepődve, ha Magyaroszág nem találná nem túl régi történelmét relevánsnak.

Illényi Mária

Kati Marton: A nép ellenségei - Családom regénye
Corvina Kiadó, 292 oldal, 2690 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/3. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés