Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
öszi újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>öszi újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Szép magyar könyv

2015-ben a Könyvhét online felületén egy minisorozatban jártuk körbe a Szép magyar könyv témáját. A Szép magyar könyv verseny létrejöttéről, múltjáról, jelenéről Paál Rózsa beszélt, Borda Lajos antikvárius a bibliofil könyvkiadói gyakorlatát mutatta be, Lőrincz Attila a tipográfia és könyvkiadás, Sárkány Győző az illusztráció és könyvkiadás összefüggéseiről beszélt.

 

Tarolnak az illusztrált gyerekkönyvek – Paál Rózsa a Szép Magyar Könyv versenyről

A Szép Magyar Könyv története 1929-re vezethető vissza, amikor a Magyar Bibliophil Társaság meghirdette az első versenyt.

Az 1920-ban megalakult társaság alapítói az alapszabályzatban azt jelölték meg elsődleges céljuknak, hogy előremozdítsák „a művészi szempontból értékes könyvek előállítását, gyűjtését és terjesztését”.

 

Könyves hozzájárulás a magyar kultúrához – Borda Lajos antikvárius

Borda Lajos antikvárius, bibliofilkönyv-kiadó hosszú ideje tiszteletre méltó kitartással tartja fönn – szinte egyedül – a hazai könyvkiadás egyedi és könyvészeti igényű szegmensét. A korszellemmel nyíltan szembefordul: nem a piacnak, hanem a magyar kultúrának és kevés „értékfüggő” vásárlónak dolgozik.

 

Többet használom a tipográfiai ismereteket – Lőrincz Attila

Lőrincz Attila Ferenczi- és Aranyrajzszög-díjas grafikus, tipográfus, már diplomamunkája is Szép magyar könyv díjat kapott.  Szerinte az alkalmazott grafikai szakmában most nagyobb a tipográfia részesedése, és kisebb az illusztratív elemeké. A megrendelők a számítógépes tervezés egyeduralkodóvá válásával megpróbálnak alakítóivá is lenni a kiadványok külsejének, de az esetek túlnyomó többségében győz a szakmai józanság és tapasztalat. Egy grafikus-tipográfusnak ugyanakkora kihívás – és ugyanolyan nagy élvezet – egy weblap világát megtervezni, mint egy klasszikus keményfedeles, díjazott „szépkönyvet”.

 

„Most új helyzet van” – Sárkány Győző grafikus, illusztrátor

A Magyar Illusztrátorok Társasága elnökétől azt kérdezte Harangozó István, egyetért-e azzal, hogy kicsit mintha meglassúdott volna a magyar illusztrációs piac azóta, mióta a kilencvenes években virágkorát élte a magyar könyvillusztráció: (elő)szeretettel foglalkoztak vele a piaci szereplők, és a közönség is felfigyelt rá.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2021/3. számának címlapjaÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés