Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Magyar könyvlexikon

Kicsi Sándor András


Magyar könyvlexikon

B/5 formátum
364 oldal, keménytáblás,
4900 Ft
ISBN: 9638550082

2006 szeptemberében jelent meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával ez a maga nemében egyedülálló könyves lexikon.
A Magyar Könyvlexikont Kicsi Sándor András Larousse típusú lexikonként készítette el, szócikkeinek egyik része a könyves, nyomdai szakkifejezéseket értelmezi, másik része a „könyv” széles értelemben vett „világának” szereplőit, intézményeit, kiadói, nyomdai cégeit, kulturális, művelődéstörténeti jelenségeit írja le a műfajhoz illő tömörséggel. A lexikon címében viseli anyagának válogatási szempontját: elsősorban magyar, és ebből az anyagból is csak a II. világháborút követő államosításig terjedő időszak került bele.
A kötet függelékében a szerző egy nagyobb lélegzetű, A könyv filozófiája című tanulmányban foglalja össze a könyvlexikon alapvonalait.
A Magyar Könyvlexikon egyedülálló vállalkozás, hasonló eddig nem jelent meg, és okkal tételezhetjük fel, hogy ezután még jó ideig nem is fog.
A magyar könyvkultúrának régi adóssága egy átfogó, a klasszikus munkafolyamatokat, kiemelkedő műhelyeket és mestereket bemutató lexikon megjelentetése. Az enciklopédiák és kézikönyvek ugyan bőséggel, s egyben némi részrehajlással, ellentmondással tartalmaznak idevágó szócikkeket, fejezeteket, a Magyar könyvlexikon címben jelzett tartalommal azonban önálló, magyar mű nem készült.
A lexikon címszavai számos területről származnak, valamennyinek közös jegye, hogy tartalmukban illetve jelentésükben kimutatható a szoros és egyértelmű kapcsolódás a könyv poliszémához történeti, technikai, társadalmi vagy szellemi vonatkozásban. A könyvlexikonban szereplő személyek, fogalmak, intézmények mindegyike beleillene más-más, különböző szempontok alapján építkező lexikonba vagy enciklopédiába – a teljesség igénye nélkül sorolva ilyeneket: művelődéstörténeti, könyvtártudományi, bibliofíl, irodalmi, technikatörténeti, képzőművészeti, nyomdászati –, azonban éppen az adja a könyvlexikon sajátos jellegét, hogy ebben együtt vannak azok a címszóként leírt ismeretek, amelyeket a felsoroltak külön-külön, mint területükhöz nyilvánvalóan nem tartozót, kihagynának-kihagytak. Gyakorlati hasznát is éppen ez adja: a lehetőségek és a korlátok által keretek közé szorított terjedelemben ugyan, mégis egy kötetbe gyűjtve tartalmazza mindazt az ismeretanyagot, ami a könyv mai jelentéstartományának kialakulásához vezetett.

A szerző Kicsi Sándor András Budapesten született 1957. május 7-én. Az ELTE BTK kínai-spanyol szakán végzett 1982-ben. Muzeológusként és szerkesztőként dolgozott, jelenleg író, nyelvész, etnomikológus.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés