Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Bálnák és delfinek – Rovarok – A pénz

Szénási Zsófia - 2024.05.15.

Termetes úszók, rekorder repülők és Mátyás király aranyforintja

Nemsokára itt a vakáció, amikor is minden épeszű gyerek a sarokba dobja az iskolatáskát és végre élvezheti a szabadidőt: biciklizhet, kirándulhat, úszhat, vagy lófrálhat a barátaival erdőn-mezőn-városban. A Babilon Kiadó sem terheli túl az ifjú olvasókat a nyár folyamán, inkább csak könnyed szórakoztató ismeretterjesztő füzetecskéket ajánl nekik, melyeket a vonaton, az autóban, vagy akár a strandon a hűsítő árnyékban heverészve is könnyűszerrel kitölthetnek, színezhetnek és ragaszthatnak. Az első-harmadikos korosztálynak ajánlott, méltán népszerű Mi Micsoda Olvasó sorozathoz kapcsolódik most két szövegfejtő, matricás füzet, ami játékos formában tálalja az ismereteket a rovarokról és a tengeri emlősökről.

Nem mellesleg a közeljövőben megjelenő focis kötettel huszonharmadik köteténél jár a kiadó ismeretterjesztő Mi Micsoda OLVASÓ sorozata, amelyet2019-ben indítottak a kezdő olvasók, vagyis a kisiskolások számára. A sorozat döntő többségét német szerzők írták, de vannak saját fejlesztésű kiadványok is: például Magyarországról, Budapestről, egy remek kötet a zenéről és a hangszerekről, és nemsokára lesz egy a fociról. A 12+-os korosztálynak szóló, klasszikus Mi Micsoda sorozatnál jóval kisebb, 64 oldalas kötetek méretüknél fogva könnyen kézbe vehetők, a tördelés, a betűnagyság, a rövid, egyszerű mondatokban megfogalmazott és sok képpel kiegészített ismeretterjesztő szöveg szintén kedvez a gyakran még csak szótagolva olvasó kisdiákoknak. A könyv általában hét fejezetből épül fel, s minden kötetnek van egy saját kabala figurája – valamilyen állat vagy robot – aki végigvezeti a gyerekeket a tudnivalókon, majd a fejezetek végén lévő tudáspróbákon játékos tesztre invitálja őket. A Rovarok című kötetében például Prücsi, a sáska kalauzolja a diákokat körbe a rovarok színes világában, hogy ízelítőt adjon a világ legnépesebb állatcsoportjának legjellemzőbb tulajdonságairól és életmódjáról. Köztudott, hogy rovarok nélkül nem lenne élet a Földön, nem lennének virágok, sem gyümölcs, így megismerésük és megóvásuk létfontosságú. A könyvhöz kapcsolódó – de önállóan is használható ROVAROK matricás, szövegfejtő füzetben, Prücsi kalauzolásában egy sor érdekes rovarral találkozhatunk a méhektől a katicán át az ezerszínű lepkékig. A játékos feladványok során megismerkedhetünk a rovarok életmódjával, csodálatos átalakulásaikkal, rekorder tulajdonságaikkal.

A Mi Micsoda Olvasó sorozatban magyarul elsőként megjelent Bálnák és delfinek című kötet a cetek különféle fajait vette górcső alá a palackorrú delfintől az orkán át a kék bálnáig, megismertetett viselkedésükkel, táplálkozásukkal, érzékszerveikkel és kommunikációjukkal. A kötethez tartozó, de önállóan is forgatható BÁLNÁK ÉS DELFINEK matricás füzetben Fini, a delfin vezeti körbe az iskolásokat a tengeri emlősök egyre fogyatkozó és védelemre szoruló világában. Van itt keresztrejtvény, szókígyó, matricás feladat, titkosírás, szófejtő, és a tengeri cetek és delfinek életét bemutató rövid ismertetők végén a korábbi kötetekből már jól ismert tudáspróba. Mindkét színpompás 48 oldalas kiadvány szerzője Christina Braun, fordítója Márialigeti Sára.

Kicsit nagyobbaknak, negyedik osztályos kortól ajánlja a kiadó a Suli Plusz sorozat pénzről szóló, játékos feladatokat tartalmazó füzetecskéjét. Francz Magdolna A pénz című füzetében a csereberétől a bankkártyáig játékos feladatok segítségével ismerkedhetnek meg a diákok a kereskedelem alapjaival, a pénz történetével, s benne kiemelt helyen a történelmi magyar pénzérmékkel. Megtudhatják mennyit ért Mátyás idejében 1 aranyforint, mi volt a tallér és a garas közti különbség, hol voltak a legjobb arany- és ezüstbányák a történelmi Magyarországon. A gyerekek közben tervezhetnek érmét, írhatnak váltót, készíthetnek banki főkönyvet. Olvashatnak továbbá az első bankjegyekről, a papírpénz kialakulásáról, az egykori és a mai bankok működéséről. Ellenőrizhetik, hogy milyen kritériumai vannak a korszerű papírpénznek, mivel biztosítja be a pénzverde, hogy ne lehessen hamisítani. Közben számolhatnak, kalkulálhatnak, egyik pénznemről a másikra válthatnak, és furfangos matematikai feladványokat oldhatnak meg.

A Suli Plusz sorozat minden iskolatípus és módszer kiegészítő anyagául szolgálhat, de főleg azok a kisiskolások forgathatják nagy élvezettel, akiknek a tankönyvek feladatai kevésnek bizonyulnak. A magyar szerzőkkel és Czakó Rita vicces rajzaival futó sorozat célközönsége az alsós korosztály: az Íróka, Olvasóka, Fogalmazóka, Számolóka és Környezetünk füzetek az óvoda végétől a kezdő olvasókon át a már jól olvasókig ajánlhatók, míg a Kreatív írás és a Vidám kísérletek inkább az alsóból a felsőbe lépő gyerekek figyelmét köthetik le.

Szénási Zsófia

Christina Braun: Mi Micsoda Olvasó – Bálnák és delfinek – matricás szövegfejtő füzet, Babilon Kiadó, 48 oldal,1990 Ft

Christina Braun: Mi Micsoda Olvasó – Rovarok – matricás szövegfejtő füzet, Babilon Kiadó, 48 oldal,1990 Ft

Francz Magdolna: A pénz – Suli plusz sorozat, Babilon Kiadó, 24 oldal, 1290 Ft

 

 

 

 

A Bálnák és delfinek

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

 

 

 

 

A Rovarok

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

 

 

A pénz

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés